Au început înscrierile la Casa Verde Cânepă, proiect care oferă puzderie de cânepă și var pentru 3 case. HempFlax, pionier al cultivării și procesării cânepii industriale în Europa, din anul 1998, lider pe segmentul de cultivare și procesare cânepă, și Carmeuse, lider mondial în producerea varului, au demarat proiectul Casa Verde Cânepă, prin intermediul căruia se va acorda cantitatea integrală de puzderie și var necesară realizării a 3 proiecte de casă. Proiectele câștigătoare vor fi alese conform planurilor încărcate pe site-ul www.casaverdecanepa.com, iar valoarea totală a premiilor ce pot fi oferite este de aproximativ 5000 de euro pentru fiecare dintre cele 3 case, în funcție de tipul proiectelor.
Ce beneficii aduc construcțiile pe bază de cânepa și var SuperCalco
Materialele utilizate lasă pereții să respire, permițând transferul umidității (vaporilor de apă) prin aceștia, nu formează condens și contribuie la un control mai bun al calității aerului și umidității.
“În cazul utilizării zidăriei de cânepă și var, conductivitatea termică este mult scăzută comparativ cu soluțiile clasice pe bază de ciment. De asemenea, vorbim de un PH ridicat, care oferă protecție împotriva mucegaiului, bacteriilor și alergenilor și de un material mai flexibil decât cimentul, rezistent la foc, care poate reduce considerabil crăpăturile”, explică Oana Suciu, Director General, HempFlax Romania.
Puzderia de cânepă este produsă de HempFlax în județul Alba și constituie un produs secundar ce reprezintă partea lemnoasă a tulpinii, rezultată după extragerea fibrelor tehnice și întrebuințată ca material pentru construcții ecologice.
Varul va fi asigurat de Carmeuse Holding, lider mondial în fabricarea produselor pe bază de var și calcar. Carmeuse oferă soluții performante, economice și prietenoase cu mediul, pentru o gamă largă de aplicații în domeniul industrial, comercial și de mediu. Cu peste 150 de ani de experiență în producerea varului, a calcarului cu conținut ridicat de calciu, varului cu diverse granulații și agregatelor, compania oferă produse indispensabile marilor industrii din domeniul oțelurilor, energiei, mediului și construcțiilor.
Cine se poate înscrie în programul Casa Verde Cânepă?
Poate depune dosarul pentru înscriere în program orice persoană fizică ce are în vedere fie construirea, în regie proprie, a unei case noi, fie un proiect de renovare.
Perioada de înscriere are loc începând cu data de 15 octombrie și până la 31 decembrie 2016. Toate informațiile despre program sunt disponibile pe site-ul casaverdecanepa.com.
Cum se realizează înscrierile?
În perioada 15 octombrie – 31 Decembrie 2016, participanții la campanie, trebuie să:
- Încarce pe casaverdecanepa.com planurile de arhitectură în faza DTAC, pentru proiectul ce urmează a fi realizat în anul 2017, în format .PDF;
- Posteze pe pagina personală de Facebook link/mențiune la proiectul încărcat;
- Postarea pe pagina personală de Facebook trebuie însoțită de tag-urile #casaverdecanepa, #hempflaxromania, #carmeuseromania;
- Un participant va putea câstiga un singur premiu oferit prin vot online pe casaverdecanepa.com și ulterior jurizare în cadrul prezentului concurs;
- IMPORTANT! Postarea trebuie să fie setată ca fiind publică în pagina de Facebook pentru a putea fi contorizată și validată.
Toate detaliile referitoare la procedura de înscriere sunt disponibile online pe: http://casaverdecanepa.com/fisiere/regulament.pdf
Care sunt criteriile de selecție
“În etapa a doua, jurizarea se va realiza având în vedere originalitatea și creativitatea motivației care susține și descrie ideea de a construi cu canepă și var, cantitatea de canepă și var folosită, precum și diversitatea utilizării pentru zidărie exterioară, interioară, izolare acoperiș, sape, etc”, adaugă Oana Suciu, Director General, HempFlax Romania.
De asemenea, foarte important este ca toată zidăria să fie realizată din cânepă și var și ca proiectul să se dorească a fi finalizat în perioada de primăvară – vară a anului 2017.
Câștigătorii vor fi desemnați prin vot online în luna Ianuarie 2017, astfel: primele 10 proiecte care au obținut cel mai mare număr de voturi online vor intra în faza a 2-a a concursului, în care un juriu format din reprezezentanți Hempflax, Carmeuse și ONG-uri va alege cele 3 proiecte câștigătoare.
Carmeuse Holding și HempFlax se alătură Administrației Fondului pentru Mediu în demersul acesteia de a îndemna și sprijini constructorii în a folosi surse regenerabile pentru optimizarea energetică a clădirilor: izolarea locuințelor (cânepă, lână, vată minerală bazaltică, plută, perlit, celuloză), zidărie din cânepă și var, dar și finisaje (tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără Compuși Organici Volatili) folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice și din surse regenerabile cu impact implicit asupra calității mediului interior.