Inainte sa il cunosc pe Paul Bulencea nu aveam prea multe informatii legate de conceptul de gamification si, in special, gamification in turism. Ideea de a construi experiente memorabile utilizand modul de organizare si de traire a unui joc este una noua pentru tara noastra, dar una care poate schimba viitorul turismului din Romania.
Creativitatea, curiozitatea si dorinta de a invata lucruri noi sunt elemente esentiale ale unei astfel de pasiuni, ne-a povestit Paul.
Creative Ideas: Paul, spune-mi cateva cuvinte despre tine si cu ce te ocupi tu de fapt.
Paul Bulencea: Ganditor, visator, optimist, iubesc sa ies din zona de comfort. Sunt co-fondatorul aplicatiei de photo-sharing Sideview (www.sideview.us), fondatorul asociatiei de studenti WISIT (Worldwide Inovative students in Tourism), cercetator pe design de experiente turistice cu ajutorul principiilor de design din jocuri (gamification), consultat pe cum sa creezi o experienta memorabila care sa transforme pozitiv caracterele oamenilor, autor al cartii Gamification in Tourism (www.gamification-in-tourism.com), instructor de snowboard, calator si public speaker.
CI: Ce te-a facut sa te indrepti spre un domeniu creativ?
PB: Felul meu de a fi si de a gandi. Gasirea unor noi metode de rezolvare a problemelor m-a caracterizat din copliarie. Firea mea curioasa si iubirea de a invata cat mai multe lucruri noi si diferite.
CI: Care a fost momentul in care ai stiut ca asta vrei sa faci?
PB: Experienta ca voluntar AIESEC m-a ajutat foarte mult sa imi dau seama ca ma simt foarte bine lucrand intr-un astfel de domeniu.
CI: De ce inovatie in turism si de ce gamification?
PB: Dupa cum am spus mai inainte, gasirea si implementarea de noi metode pentru rezolvarea problemelor ma caracterizeaza, de aceea am optat pentru inovatie. Turismul pentru ca este domeniu divers, viu, real, un domeniu care nu te limiteaza in ceeea ce poti sa faci si unde te poti duce. Gamification pentru ca intodeauna am fost fascinat de cat de bine pot sa te tina jocurile video prins intr-o experienta virtuala. Intersectia intre gamification si turism ofera foarte multe posibilitati. Imaginati-va cat de interesant este sa combini principiile de design din jocuri cu principiile de design ale unei experiente turistice pentru a crea o experienta transformationala pentru turisti.
CI: Cum vezi inovatia in turism in Romania?
PB: Inainte de inovatie in turism ar trebui sa rezolvam problemele de baza ale turismului in Romania (e.g. infrastructura, toalete, servire, bucatarie, etc.) care din pacate inca nu sunt rezolvate. In Romania cred ca oamenii care au afaceri in turism o sa inceapa sa se gandeasca la inovatie cu adevarat atunci cand o sa se afle intr-un pericol foarte mare de a da faliment. Consider ca acest lucru se va intampla in curand datorita competitiei internationale si o competitie axata strict pe pret. Exista o scena foarte mica de antreprenori in turism care au niste concepte de experienta interesante, sper ca aceastia sa continua sa creasca.
CI: Povesteste-mi despre un proiect personal de care esti mandru.
PB: Atunci cand am ajuns sa studiez in Salzburg aveam asteptari foarte mari de la studiu. Din pacate acestea mi-au fost spulberate cand am vazut cat de neinteresati sunt studentii fata de studiu si ce pot sa construiasca impreuna. Dupa primul an in care am fost frustrat si m-am saturat sa ii aud pe ceilalti cum se plang, am decis sa infiintez o asociatie de studenti care sa creeze o schimbare pozitiva. Ea se numeste WISIT (Worldwide Innovative Students in Tourism). Am inceput timid cu o echipa de 4 oameni. Cu timpul am reusit sa consolidam o echipa puternica si sa schimbam intregi mentalitati la facultate. De la evenimente la care veneau 20 de oameni atunci, acum s-a ajuns sa se organizeze evenimente cu sute de oameni la care participa personalitati business si academice. Asociatia este la al treilea presedinte deja. De fiecare data cand ma intorc in Salzburg sunt primit cu bratele deschise de studenti si de staff-ul facultatii. Acum o extind si Brasov si sunt deschis pentru alte colaborari in alte orase si tari. De asemenea, ma bucur ca am reusit sa lansam aplicatia Sideview pentru iPhone, este acum disponibila in App Store.
CI: Ce sfaturi le dai celor care vor sa studieze in afara tarii?
PB: Folositi-va timpul implicandu-va in asociatii studentesti sau creati voi una. Inconjurati-va de oameni care va insipira. Incercati sa studiati cat mai multe materii si descoperiti ce va place cel mai mult. Creati o legatura buna cu profesorul care preda materia cea mai draga voua si dupa concentrati-va sa scrieti o dizertatie pe acest subiect. Concentrati-va pe ceva cat se poate de nou in dizertatie. Nu o sa fie usor, dar mai tarziu o sa fiti considerati ca experti in acel domeniu si asta conteaza mult. Mergeti la cat mai multe conferinte si creati legaturi cu cati mai multi oameni interesanti care misca lucruri. Distrati-va cu studentii Erasmus, cunoasteti-le culturile si largiti-va orizonturile.
CI: Care au fost cele mai mari provocari si cea mai importanta lectie din punct de vedere profesional?
PB: Inca ma aflu prins in provocari mari prin business-ul pe care l-am co-fondat. Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o pana acum este: daca la un moment dat instinctul imi spune ca ceva nu merge bine, trebuie sa fac tot ceea ce imi sta in putinta sa schimb statutul lucrurilor.
CI: Cum decurge o zi obisnuita din viata ta?
PB: Fiecare zi este complet diferita, nu exista o zi obisnuita. Totul depinde acum de proiectele pe care le am de facut. Nu depind de o locatie anume si nu am un program fix. Calatoresc destul de mult si am nevoie doar de laptop si internet pentru a lucra. De obicei lucrez din hub-uri de co-working sau din cafenele, foarte rar de acasa. Acum, pentru un timp, lucrez de la Hub OneZero in Brasov. Timp liber imi iau cand vremea este superba sau cand simt ca mi-am pierdut gandirea creativa.
CI: Ce iti trebuie pentru a fi bun intr-un domeniu de acest gen?
PB: Cred ca trebuie sa ai firea necesara: curios si sa iubesti sa inveti lucruri noi. Dar pe langa asta cred ca ai nevoie de control de sine. Nu este usor sa te controlezi fara sa te verifice cineva. Trebuie sa fii dispus sa lucrezi cu toate ca nu esti sigur de rezultatele tale. Sa insisti pana reusesti. Sa inveti din greseli. Sa iti gasesti oameni care te inspira si de la care ai de invatat.
CI: Care sunt planurile tale de viitor?
PB: Sa termin cartea Gamification in Tourism, sa vorbesc in cat mai multe locuri despre principiile din carte, sa cresc business-ul pe care l-am construit, sa ajut alte business-uri sa construieasca experiente transformationale, sa extind asociatia de studenti, sa calatoresc si sa ma bucur de viata cat mai mult.
Autor: Bianca Matei, PR Executive