Scroll Top

Fotograf Victor Arsene: “Inspiratia imi vine pe moment. Totul e in fata ochilor tai!“

 
Fotograf Victor Arsene (Demo)

Se spune ca “O poza  valoreaza cat o mie de cuvinte“, iar  in cazul fotografilor profesionisti acest lucru devine un principiu pe care-l tin la fel de aproape ca si aparatul foto.
Cum iti dai seama ca pasiunea merita transformata intr-un job de succes? Cum se vede lumea din spatele obiectivului si cat e de usor sa imprimi emotii pe un film fotografic?
Am stat de vorba cu Victor Arsene, fotograf profesionist, ce imbina gastronomia cu arta vizuala, pasiunea cu business-ul si imaginatia cu tehnica.
CI: Cum a inceput pasiunea pentru fotografie si cand ai facut trecerea de la un hobby la job?
Cum am inceput ? E destul de simplu, imi aduc aminte si acuma de parca ar fi ieri. Am gasit un aparat foto pe film in pod la strabunicul meu, mi-am cumparat un film si am inceput sa fac fotografie.
Mi s-a parut senzational cum aratau si ieseau pozele, zgomotul de imagine, era fascinant, mai ales pe timp de noapte. Usor, usor cu trecerea timpului am inceput sa imi doresc sa fotografiez cat mai de aproape (fotografie macro), mai detaliat si mai variat Asadar, primul aparat mi l-am ansamblat cumva singur. Am luat doua stive de suport si le-am legat de obiectivul initial cu o lupa si am inceput sa fotografiez mai aproape, mai in detaliu, macro.
Pana sa ajung la fotografia profesionista pe care o fac acum, am renuntat la un moment dat la fotografie si m-am indreptat catre editare video. Vedeam cadrele, intotdeauna mi-a placut sa modific realitatea, asa ca m-am angajat la un moment dat intr-o televiziune unde am lucrat ca editor si grafician video. Cu trecerea timpului am ajuns sa lucrez in cadrul unui proiect gastronomic, unde  dintr-o joaca am inceput sa fac fotografie culinara. Istoria este mai lunga si mai ampla, asa ca nu vreau sa va plictisesc cu amanunte. Tehnicile in cea mai mare parte le-am invatat singur, cu timpul prin experienta, care m-a adus tot mai aproape de fotografia culinara, asa ca am decis sa ma axez pe aceasta nisa. Acest lucru m-a ajutat sa-mi construiesc un portofoliu destul de solid, atat in tara cat si in Europa.
Ca sa ajung la o concluzie cred ca am transformat pasiunea in job pe la vreo 23 de ani cand ramasesem fara jobul unde lucram si stiam ca asta e singurul lucru pe care stiu sa il fac foarte bine, dar care ma si pasioneaza.
CI: Cum arata o zi obisnuita la job-ul tau?
Ah, multa lume ma invidiaza in privinta asta. De ce spun asta? Pentru ca sunt seful meu. Ma trezesc cand vreau eu, daca am ceva de procesat procesez, daca nu, ma plimb pe strazi ascultand muzica si desenand intr-un carnetel diverse.
Totusi de cele mai multe ori e totul foarte aglomerat, depinzand de proiect. In general imi pun bateriile si acumulatorii la incarcat, imi curat lentilele de fiecare data in ziua cu pricina si de acolo, lucrurile se intampla de fiecare data diferit.
Daca ar fi dupa mine, IUBESC zilele cand pozez mancare si doar mancare. Imi place sa fotografiez in detaliu, imi place sa provoc pofta tuturor celor care imi rasfoiesc fotografiile pe pagina de Facebook sau prin alte locuri pe unde mai postez. Nu de putine ori am primit comentarii pozitive legate de fotografiile mele culinare.
CI: Povesteste-ne despre un proiect al tau de care esti mandru :
Proiecte, proiecte, proiecte ! Sunt foarte multe, insa acum o sa vorbesc doar despre doua in care sunt implicat: unul este bineinteles, despre mancare, iar celalalt despre tatuaje.
Proiectul gastronomic e un proiect nou pe care vreau sa il dezvolt. Este vorba despre traditii gastronomice in Romania, dar privit dintr-o alta perspectiva. Nu este vroba de clasicele retete pe care le vedem cu totii la televizor. Momentan inca lucrez la episoadele pilot. Lansarea proiectului o sa fie  in cadrul expozitiei pe care o voi organiza anul viitor, la inceput de primavara. Pe scurt proiectul se numeste NESAȚ.
Cel cu tatuaje se numeste BLOGINK.RO – eu fac parte dintr-o echipa tare faina cu inca doi buni prieteni, Papa Daniel (fondatorul) si Andrei Ardeleanul (PR-ul si Redactorul nostru). Cu ce se ocupa acest proiect? Simplu! Este vorba despre tatuaje, dar nu in orice fel. Ne ocupam cu informarea publicului legat de ele. Adica informatii legate de saloane, stiluri, traditii, istorie, conventii, interviuri si altele.  Aici eu ma ocup de tot ce inseamna imagine, adica grafica, bannere, video, interviuri, fotografie, cam tot ce inseamna partea media. Sunt mandru ca fac parte din acest proiect frumos si ne dorim sa il aducem la un nivel destul de mare.
CI: Ce sfaturi ai pentru cei pasionati de fotografie, care vor sa devina profesionisti?
O intrebare destul de dificila. In primul rand, sa se orienteze catre ce le place, sa nu incerce sa copieze pe nimeni si sa isi dea seama ca a face ceea ce-ti place, este cel mai important.
Daca o fac cu pasiune, totul o sa iasa frumos, pana la urma fiecare suntem unici prin felul nostru si fiecare vedem lucrurile diferit, important este sa iti dai seama singur catre ce gen de fotografie iti doresti sa te indrepti.
Conteaza mai mult sa-ti gasesti identitatea ca fotograf, decat sa te bazezi pe un aparat scump.Daca vrei sa faci ceva la modul profesionist, atunci va trebui sa muncesti mult, sa fii perseverent si sa-ti alegi stilul de fotografie care-ti place de la inceput.
CI:Cum iti gasesti inspiratie sau…unde te gaseste ea pe tine cel mai des?
In general e vorba de detaliu, balans, culori, lumina, mai citesc foarte mult reviste din Franta, pentru ca am avut o perioada cand am tot fost plecat prin Paris, unde am fotografiat o perioada indelungata. Acolo oamenii sunt la un alt nivel si este o reala placere sa fotografiezi ce fac ei acolo, este pur si simplu arta! In concluzie, inspiratia imi vine pe moment. E totul in fata ochilor tai!
CI: Care sunt urmatorii pasii in proiectele tale?
Imi doresc sa finalizez o expozitie pe care o planuiesc de multa vreme si in acelasi timp sa lansez si proiectul NESAT in cadrul expozitiei.
Cand am fost intr-o excursie cu bloggerii, mai exact la #priNEAMT, am cunoscut un tip din Texas, care m-a inspirat cu ideea unui blog de food mondial. Imi place sa calatoresc de mic, imi place sa fotografiez detalii si toate se leaga intre ele, asa ca sper sa ma apuc cat mai repede de el.
Mai multe poze gasiti aici  – https://www.facebook.com/VictorArsenePhotography

Autor: Catalina Ceparu, PR Executive Creative Ideas