Scroll Top

Les Elephants Bizzarres, despre creativitate și reinventare

 
Les Elephants Bizarres (Demo)

Îmi aduc aminte şi acum şocul pe care l-am avut atunci când am ascultat pentru prima oară piesa Hello!(says the devil) în întregime şi mi-am dat seama că o cântă o trupă de la noi. Nu îmi amintesc clar în ce an se întâmpla, dar ştiu sigur că prima oară când am fost la un concert de-al lor a fost acum aproape 3 ani, iar de atunci i-am mai văzut de câteva ori. Ce mi-a plăcut mie la trupă, pe lângă muzica pe care o fac, sunt energia şi sentimentul de bine pe care le transmit. Melodiile lor au un iz de relaxare, de vacanţă şi fericire, îmbinând mai multe genuri muzicale.
Pentru că am observat câteva schimbări în ce priveşte trupa, am vrut să aflu ce înseamnă pentru ei reinventarea, unde îşi găsesc inspiraţia şi ce le pregătesc în acest an fanilor.
Creative Ideas: Primăvara trecută aţi lansat albumul Zoologic. Ce aţi mai făcut de atunci?
Claudiu: Am promovat albumul Zoologic, am avut o grămadă de concerte, am mai scos o piesă.
Ştefan: Am făcut şi videoclipul piesei În culori.
Mihai: Am petrecut foarte mult timp în studio şi am făcut şase piese noi, pe care o să le cântăm acum, în primăvară.
Claudiu: Am mai făcut coloana sonoră pentru un spot al unei campanii ACR, care se numeşte Seatbelt Boobing şi promovează purtarea centurii de siguranţă. Şi am mai făcut piesa Necunoscut pentru Grolsch The Jar.
Ştefan: Da, am făcut coloana sonoră pentru spotul lor şi am scos şi videoclipul piesei Necunoscut. Între timp ne-am schimbat componenţa, acum suntem cinci – au venit Enver şi Tudor. Am cântat la Jazz in The Park şi la Billy Idol în deschidere.
Claudiu: Am stat mai mult prin Ardeal. Şi am mai cântat la Sala Polivalentă din Cluj, în deschiderea lui James Blunt.
CI: Cum a fost să cântaţi în deschidere pentru Billy Idol, James Blunt?
Claudiu: Am cântat de multe ori în deschidere pentru artişti mari. E mişto că ai sunetul lor şi scena lor, în mod normal nu ţi-ai permite să ai experienţa respectivă. Dar nu e ca şi cum e concertul tău, trebuie să îţi faci playlist-ul astfel încât să funcţionezi ca o trupă în deschidere, ai un job acolo. Dar noi în Cluj avem mulţi fani şi nu suntem o trupă trecută cu vederea, lumea chiar s-a distrat şi am interacţionat frumos cu ei.
CI: Am observat că v-aţi refăcut site-ul şi aveţi şi un logo nou. Cum vedeţi voi reinventarea în industria muzicală?
Claudiu: Poate să fie şi percepută negativ, ca o instabilitate, doar că o trupă e o entitate vie, are o anumită dinamică, se transformă, te redescoperi. Noi suntem genul de trupă care funcţionăm organic, suntem foarte legaţi unul de celălalt şi schimbările vin cumva natural.
Mihai: Nouă, propunându-ne să facem muzică aşa cum ne place nouă, neurmărind neapărat o direcţie, ne e foarte uşor să descoperim chestii noi şi să ne reinventăm prin simplul fapt că încercăm alte lucruri. Pentru noi e naturală chestia asta şi aşa ne-am obişnuit şi fanii.
Claudiu: Oricum, din punct de vedere industrial, cred că e binevenită schimbarea. Îmi plac trupele care ţin pasul cu vremurile, pentru că şi tu ca om te schimbi în urma a diverse influenţe. În artă în general se schimbă lucrurile poate de la cinci la cinci ani, chiar mai repede acum. Noi am câştigat din ce în ce mai mulţi fani. Poate că am dezamăgit o parte din ei prin schimbările pe care le-am făcut, dar au fost mai puţini decât cei pe care i-am câştigat şi atunci nu ne-am dat seama. Fanii pe care îi avem de ani de zile şi încă mai vin la noi la concerte şi suntem prieteni cu ei, nu ne-au judecat într-un fel negativ.
CI: Ce credeţi voi că vă diferenţiază de alte trupe?
Mihai: Exact versatilitatea asta, faptul că nu ne cramponăm foarte mult într-un anumit stil şi că mereu venim cu ceva nou.
Claudiu: Nu ştiu nicio trupă în România care să cânte ca noi. În 2014 am câştigat şi un premiu, Best Alternative Band la revista Sunete. Da, cumva suntem o trupă alternativă şi am promovat întotdeauna mentalitatea, gândirea şi tipul de manifestare alternativă, dar suntem încadraţi, ca stil muzical, ca făcând muzică pop. În general încercăm să facem o muzică pe care să se poată dansa, iar chestia asta cred că ne diferenţiază.
Tudor: Noi suntem la mijloc: avem o înclinaţie spre pop care este evidentă, dar suntem şi trupă de live.
Claudiu: Avem bazele şi rădăcinile în cultura underground şi atunci îmbinăm aceste două lucruri.
CI: Ce vă inspiră?
Claudiu: Viaţa, orice. Experienţele din ziua respectivă, poveştile celorlalţi, desenele animate, filmele. Orice experienţă pe care o ai e o sursă de inspiraţie. De exemplu, pe We like games am visat-o. M-am trezit din somn, aveam melodia şi versurile în cap şi am tras-o pe telefon repede.
Mihai: Pe mine mă inspiră şi roata de la bicicletă, care scârţâie. Merg cu bicicleta şi fluier sau cânt o melodie în timp ce pedalez. Mai aud în baruri cântece, dar nu înţeleg mereu versurile şi atunci le schimb.
Claudiu: Eu mai fac melodii când cânt cu fetiţa mea, are jucării semi-automate care cântă într-un fel de gamă. Şi mă mai inspiră alţi artişti, ceea ce e absolut normal. Asculţi o melodie, un vers şi apoi le combini în felul tău cu alte informaţii pe care le ai şi iese altceva.
Ştefan: Fiecare are experienţele lui, se combină şi atunci iese ceva propriu, fiecare vine cu idei.
CI: Ce faceţi când nu cântaţi?
Claudiu: Eu sunt programator, am o fetiţă şi mă dau cu placa. Merg la concerte, citesc.
Ştefan: Eu sunt editor şi sound designer freelance. Am făcut împreună cu Mihai Facultatea de Film – montaj.
Enver: Programul meu e foarte variat, dar în fiecare zi fac sport. Acum două săptămâni spre exemplu am construit un birou, dar încep imediat facultatea şi n-o să mai am aşa mult timp liber.
Mihai: Eu sunt art director la o firmă de publicitate.
CI: Ce ne pregătiţi în 2015?
Claudiu: Urmează să lansăm o piesă nouă, Girls gone wild, iar apoi să facem un turneu de promovare. Ne-am lansat site-ul şi o să lansăm şi o linie de merchandising pentru trupă, cu tricouri şi nu numai. Un nou album, pe care sperăm să îl lansăm în toamnă, odată cu un videoclip nou. Anul acesta vrem să cântăm la cât mai multe festivaluri, să ne vadă lumea cât mai mult în aer liber.
Pe Les Elephants Bizarres îi găsiţi pe site-ul lor, www.leselephantsbizarres.com, pe pagina lor de Facebook şi pe canalul de Youtube.
Autor: Bianca Matei, PR Executive Creative Ideas