Scroll Top

Mihai Zmenta: „Oricine poate să se apuce de video blogging”

 
11217522_1475495426104771_6473428817389645575_n (Demo)

Pe Mihai Țăranu, cunoscut drept ZMENTA, am început să îl urmăresc în urmă cu 2 ani. Râdeam și eu, ca mulți dintre cei care îl urmăresc, de statusurile pe care le găsea și de perspectiva din care prezenta anumite subiecte. Și, de ce să nu recunoaștem, și accentul joacă un rol important. La Summer Well am avut ocazia să vorbesc cu el despre video blogging și am descoperit un om pasionat de ceea ce face, o persoană amuzantă, distrată și ancorată în realitate în același timp.

Creative Ideas: Mihai, știu că înainte de a face video blogging, ai avut un blog pe care l-ai închis. De ce ai făcut această schimbare?

Mihai Taranu: Am avut blog timp de 4 ani, din 2008 până în 2012, a fost fain cât am scris constant. Mergeam tot pe ideea de pamflet, zona de entertainment. Am avut o perioadă cu foarte mult stres și foarte multă muncă, așa că am ales să-mi închid blogul și am trecut pe video. Prima idee a fost să mă apuc din nou de blogging, dar am realizat că oamenii nu mai au suficient timp să citească, iar pamfletul nu e o sursă de informare. Citești știri care te interesează, dar zona de amuzament și chestii care să te amuze rămân pentru atunci când ai timp. Dacă vrei să te adresezi unui public mai larg, trebuie să faci ceva mai ușor de digerat, așa că m-am hotărât să trec pe partea video. Ceea ce e fain este că oamenii nu trebuie neapărat să se uite la tine, la clip – pot să lucreze și în același timp să te asculte. În plus, ceea ce zici într-un clip de zece minute ai scrie într-un articol pe care l-ai citi în 30-40 de minute. Nu m-am gândit deloc că o să fac ani de zile acest lucru, dar mi-am adus aminte în luna august că eu pe 12 iulie am făcut 3 ani de video blogging și nici măcar n-am scris undeva atunci, am uitat complet.

Picture1

CI: În ce direcție crezi că se îndreaptă video bloggingul în România?

MT: În direcția bună cu siguranță, dar o să mai dureze ceva timp până când publicul o să se obișnuiască cu content createrii din România, până când content createrii o să se obișnuiască la rândul lor cu publicul și o să se nișeze fiecare pe ceva anume. Eu cred că în aproximativ doi ani de zile o să fie boom-ul, totul o să se mute pe online, în general, și în special pe video.

CI: Care e diferența dinte cititorii pe care îi aveai pe blog și oamenii care se uită la clipurile tale?

MT: Din start, acum e un public mai general, sunt oameni din toate categoriile și de toate vârstele. Cei care citeau atunci bloguri, pot spune că erau dintr-o categorie premium. Acum deja și blogurile au devenit comerciale, și publicul e mai comercial, dar automat pe video blogging ai un public mult mai mare. Pe blog aveam 2000-3000 de cititori pe zi, aici am peste 100.000, poate chiar 200-300.000 de vizualizări pe zi. Majoritatea sunt tineri, cu vârste între 18-24 de ani.

11110266_1100335359996194_569840343673428074_n

CI: Cum îți alegi subiectele?

MT: Dacă ne uităm pe lângă noi, oricine poate să se apuce de video blogging și să facă fix ce fac eu. Sunt subiecte din viața de zi cu zi, orice prostie poate fi comentată într-un mod amuzant.

CI: Sunt mulți oameni care ar vrea să facă video blogging, dar le e teamă de reacțiile negative. Ce le recomanzi?

MT: Dacă te apuci acum de video blogging trebuie să fie o decizie asumată și ai nevoie de trei chestii: 1. idei, 2.curaj și 3.și mai mult curaj pentru a te expune pe internet. Automat devii persoană publică și mulți oameni te pot jigni. Eu pot spune că am fost mai norocos fiindcă am fost printre primii, am fost al doilea din țară. Ca video blog pur și simplu, expunerea părerilor mele, cred că am fost primul din țară. Atunci nu mă puteau compara cu nimeni, nu aveau cum să spună că „e mai tare x decât tine, lasă-te”. Acum dacă te apuci de asta, fiind o mulțime de video bloggeri, din start poți primi astfel de comentarii. Sunt foarte mulți care fac content foarte fain și foarte bun, dar renunță din cauza publicului. Sunt mulți hateri care nu au altceva mai bun de făcut, dar trebuie să treci cu vederea orice reacție negativă. Cel mai important e să nu bagi de seamă.

11059537_1098911500138580_604157049663328394_n

CI: Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

MT: Pot să spun despre o zi foarte plină și o zi relaxantă. Eu de trei ani de zile sunt în vacanță, aș putea zice. Dacă aș fi foarte delăsător și nu prea mi-ar păsa de ce fac, m-aș putea trezi în fiecare zi la cât vreau eu. De obicei dorm până la 8-9, iar apoi până la 14-15 stau pe internet – mail-uri, scris, primit campanii, scris scenarii. De obicei filmez pe loc, fără scenariu, dar acum, fiindcă am aproape în fiecare clip câte o reclamă, trebuie din timp să le fac și să aștept aprobare. O zi mai plină e cu drumuri, evenimente, conferințe la care sunt și speaker. În principiu orice zi din viața mea e relaxantă fiindcă fac ce îmi place.

CI: Ce planuri de viitor ai?

MT: În general mă gândesc foarte mult la viitor și îmi fac planuri, dar las totul să curgă de la sine, nu forțez nimic. Mai lucrez și pe partea de publicitate, mai fac și muzică, mai prezint și evenimente, iar în curând o să deschid și o firmă de software, dar deocamdată continui cu video bloggingul.

 

Interviu realizat de Bianca Matei,

PR & Marketing Manager Creative Ideas