Scroll Top

Pictorul Liviu Mihai: „Arta traieste prin ochii privitorului”

 
Liviu Mihai (Demo)

Pentru el, arta inseamna mai mult decat un hobby sau un mod de viata, e revarsarea pe panza a mintii si a sufletului, e ceea ce il face fericit. In locul reproducerii formelor exacte, in desenele si picturile lui, compuse din pete de culoare vii, reusesc sa prinda viata senzatii si sentimente.

Intocmai ca toti marii artisti ai lumii, Liviu este un pictor profund inzestrat cu stiinta tuturor infatisarilor naturii, iar vibratia lui in fata realitatii contemporane este adanca si rascolitoare, pentru a ne face sa constientizam o data in plus lumea in care traim.

Despre creatiile si statutul lui de artist, dar si despre ceea ce il inspira, aflam in randurile ce urmeaza.

Creative Ideas: Cand ai inceput sa pictezi?  Cum ai stiut ca ai talent? De unde a venit confirmarea?

Liviu Mihai: Nu imi amintesc exact un moment clar, dar  cert e ca am inceput devreme, ca toti copiii care sunt indrumati catre arte de parinti si dascali. Pictura a inceput sa devina o pasiune inca din scoala generala, cand auzeam tot mai des incurajari si aprecieri ale talentului pe care mi l-am dezvoltat ulterior. Orice confirmare vine de obicei de la cineva, iar in cazul meu a fost primul profesor de pictura, Nicolae Truta.

CI: Ce simti cand pictezi sau desenezi? Dar atunci cand vinzi un tablou si esti nevoit sa te desparti de el?

L.M: Cand pictez, ma deconectez total de la orice, simt ca in acel moment timpul dispare, mai ales fiindca sunt foarte implicat/focusat pe actiunea in sine. Inainte ma desparteam mai greu de creatiile mele, erau ca niste copii pe care cu buna stiinta mi-i instrainam, dar acum am ajuns la concluzia ca arta traieste prin ochii privitorului, deci are nevoie de acesta ca “sa existe”.

CI: Ai la activ  peste 12 expozitii, iar cele mai multe tablouri ilustreaza figuri umane. Cum iti alegi modelele sau ceea ce urmeaza sa transpui pe panza?

L.M: E adevarat ca sunt atras in general de figura umana, dar ating si alte teme si de fiecare data cand imi aleg un subiect,  nu o fac decat daca imi transmite ceva sau e o tema pe care tin neaparat sa o dezvolt si sa o transpun in realitate prin arta.

CI: Cum este femeia perceputa de un pictor?

L.M: Fiind barbat, dar si artist, privesc un pic altfel acest subiect complex, insa eu o percep fara indoiala ca pe o “frumusete vesnica a naturii” care e gata sa fie explorata din punct de vedere artistic si aratata lumii intregi. E un fel de enigma transformata in opera de arta si un izvor nesecat de inspiratie.

CI: Ai nevoie sa cunosti personalitatea celui/celei pe care urmeaza sa il/o imortalizezi pe panza?

L.M: Recunosc, e foarte important si aproape primordial pentru mine sa cunosc modelul sau omul pentru care realizez un portret sau o lucrare. Contactul direct imi ofera informatia plastica pe care vreau sa o extrag pentru definitivarea ulterioara a tabloului si a mesajului pe care vreau sa il transmita.

CI: Ce alte pasiuni mai ai?

L.M: Din fericire, alte pasiuni nu am, pentru ca oricum nu as avea timp pentru ele. Pictura e ca o femeie frumoasa care iti suceste mintile si care pe mine m-a posedat deja trup si suflet.

C.IParcurgandu-ti biografia, am observat cu bucurie ca esti familiarizat cu grafica. Ce inseamna pentru tine arta digitala: o completare a artei plastice sau o evadare din aceasta?

L.M: Cu arta digitala am dat nas in nas cand am intrat in industria jocurilor video. Am fost sedus de posibilitatile tehnice si artistice pe care ti le ofera programele digitale, dar din pacate, ca finalitate, nu raman decat acolo, in mediul virtual. Arta digitala e intr-adevar dezvoltata si prinde din ce in ce mai mult teren, dar nu la noi. Totusi, nu cred ca o lucrare digitala se va ridica vreodata la aceeasi valoare ca o lucrare artistica facuta de mana.

CI: Fiecare dintre noi are anumite culori preferate.Putem vorbi de asta si in cazul tau?

L.M: Nu stiu daca un pictor poate avea o culoare preferata, ideea asta cred ca merge mai mult in moda..dar pot spune ca folosesc mai des anumite contraste de culoare, cum ar fi cel cald-rece.

C.I: Ce muzica asculta artistul plastic Liviu Mihai?Cand pictezi se aude ceva anume pe fundal sau ai nevoie de liniste deplina ca sa te poti concentra?

L.M:  In liceu am facut o pasiune pentru muzica rock, insa contrar a ceea ce poate va imaginati,  nu am avut niciodata plete…Acum ascult muzica mai mult in functie de starea in care ma aflu si nu de preferinte, iar cand lucrez nu prea aud muzica pentru ca ma dedic cu totul tabloului.

C.I: Dintre lucrarile realizate de tine, este una la care tii cel mai mult?

L.M: Nu pot spune ca am o lucrare la care sa tin foarte mult, toate imi sunt dragi si ma reprezinta in anumite etape ale vietii, ca semn firesc al evolutiei mele artistice. Simt, mai degraba ca sunt foarte multumit de prestatia mea plastica in cazul anumitor tablouri si mai putin multumit in cazul altora, dar acestea sunt senzatii de moment.

C.I: Cum vezi viitorul artelor plastice si a artistului plastic in conditiile progresului tehnologic, a internetului? Este acesta daunator pentru arta?

L.M: Pentru pictura cel mai daunator lucru a fost aparitia fotografiei, deci ceva mai rau de atat nu cred ca se mai poate intampla. Acum, artistul secolului XXI functioneaza, zic eu, in acelasi ritm cu tehnologia. Asadar,  nu poate fi daunatoare, ba din contra, sunt artisti moderni care folosesc la maximum tehnologia.

C.I: Cat de mult ii este ingaduit unui artist sa se avante pe drumul imaginatiei creatoare pentru a nu ajunge in situatia de a fi de neinteles sau considerat prea abstract? Crezi ca actul artistic poate fi inteles doar de cei initiati, educati, culti?

L.M:  Un artist nu are granite in imaginatie sau in interpretare. In momentul de fata, nici abstractul nu mai e de neinteles ca altadata, iar in arta acest concept pare deja rumegat. Mai de neinteles pentru publicul larg este arta conceptuala, care vine cu idei, executii, alaturari neasteptate de teme diverse, foarte personale. Este adevarat ca exista o zona a artei care e mai putin accesibila publicului larg, dar in general, arta care exprima imagini, forme, culori, e la indemana tuturor acelora care detin un minimum de sensibilitate si informatie.

C.I: Prin ce se disting tablourile tale de ale altor artisti plastici? Folosesti o anumita tehnica, esti adeptul unui anumit curent artistic?

L.M: Fiecare artist are amprenta personala sau cel putin asa ar trebui. Eu nu am secrete si in pictura nici nu stiu daca se mai poate vorbi de asa ceva, dar cred ca mai important de atat e sa vezi si sa transpui lumea in felul tau. Sa ai o parere plastica originala.

C.I: Ce-ti doresti sa realizezi cu tablourile tale? Care e scopul lor?

L.M: Nu pot spune ca am un scop atat de definit cu tablourile mele, dar imi doresc sa ii bucure pe cei care le privesc. Sunt implicat intr-o permanenta actiune creatoare si ma las dus de valul propriei imaginatii, iar asta nu poate sa aduca dupa sine decat lucruri bune. Pentru mine mai important e sa fac ce simt si sa aduc un aport artistic in pictura romaneasca si nu numai. Nu se stie ce-mi rezerva viitorul, insa eu raman optimist.

Autor: Cristiana Bobaru, Account Manager Creative Ideas

Sursa foto:www.liviumihai.com